неделя, 30 септември 2012 г.

Арабски питки и дюнери с тях

Питки за дюнери

Какво представляват тънките арабски хлебчета?
Оказа се, че те се правят от същото тесто, от каквото бабите ни точат баница. Съставките са три - брашно, вода и малко мазнина. Има и сол, но понеже моята кухня е безсолна, я пропускам. След като узнах тази проста работа, реших, че ще вечеряме дюнери, само че приготвени у дома, а не закупени от дребен, черен човек със съмнителна хигиена и неизрязани нокти.

Продукти за 8 питки:

  • 250 гр. бяло брашно тип 500
  • 1 ч.ч. без един пръст хладка вода
  • 2-3 с.л. зехтин
  • щипка сол
Брашното се пресява в купа, оформя се кладенче. В средата се сипва мазнината и малко по малко се добавя водата, като едновременно с това се замесва. Трябва да се получи меко, еластично тесто. Оставя се в похлупен съд на топло, да се отпусне за 30 минути.

Тестото се разделя на 8 части:


Всяка от тях се разточва се на тънка, кръгла кора:


Запича се за съвсем кратко и от двете страни в сух тиган с незалепващо покритие. Трябва да се внимава, защото ако се остави по-дълго на огъня, хлябът ще стане трошлив и няма да може да се загъва!


Изпечените питки се похлупват, за да не съхнат. Плънката е обичайната: пилешко, картофки, свежа салатка и чеснов сос.
Пилешкото приготвих така: избрах пържоли от бут, заедно с кожата, които подправих с черен пипер и кимион и запекох на оребрен тиган. После ги нарязах на тънки ленти.
Картофките са бланширани за пържене, но аз ги приготвих като ги изсипах, както са си замразени, в тава на един ред без допълнителна мазнина и ги изпекох на 250 градуса във фурната.
Салатата е китайско зеле.
Сосът е млечен, приготвен от заквасена сметана, кисело мляко и чесън, но после се сетих, че би било по-добре да е от кисело мляко и сусамов тахан.

Подреждаме плънката в питка:


и завиваме:


Следва пиршество.

5 коментара:

Lucienne каза...

През целия си живот съм хапвала около три пъти дюнери...достатъно,за да знам,е домашните са по-доброто и здравословно решение(с някой промени).Вера изпробвах рецептата за питките.Направих ги с пълнозърнесто брашно.Станаха прекрасни!Благодаря за споделената рецепта. :)

Petitfoura каза...

Радвам се, че рецептата Ви допада и наистина търпи доста импровизации с брашна. Правила съм го със смес типово и ръжено, само типови или смес от бяло и пълнозърнесто.

Анонимен каза...

Това с хигиената и ноктите ми хареса.Иначе благодаря за рецептата!!!

Анонимен каза...

Здравей спазвам рецептата, но имам проблем. Питките ми не се получават еластични както твоите, чупят се като ги прегъна. Мисля си, че ги точа толкова тънки колкото и твоите на снимката. Може ли да ми кажеш къде бъркам. Пека ги на тиган, и умерен огън. След като ги опека ги слагам между две кърпи. Благодаря за съвета.

petitfoura каза...

Мисля, че причината за несполуката е времето на печене - то трябва да е съвсем кратко - буквално секунди за всяка една от страните на питката. Иначе стават сухи и трошливи, на мен също ми се е случвало. Ако все пак станат трошливи, може да ги напръскате в вода и да ги задушите под капак, така омекват и не се чупят.