неделя, 2 септември 2012 г.

Конфитюр от лимони и приложението му

конфитюр от лимони


Откакто бабата на Киро ни подари няколко буркана сладко от портокалови и лимонови кори, те станаха неизменна част от различни кремове и десерти, които правя, намерих им обширно приложение в кухнята си.
Понеже човек не може винаги да разчита на милостта на другите, за да се сдобие със сладко, трябва да може и сам да си направи.
Тъкмо когато ме глождеше мисълта, че това лято не се очертава да наминаваме към Варна (и да си изпросим сладко), попаднах на статията на BBC Good Food за лимонов мармалад.
Още същия ден си купих лимони и захар и направих конфитюр, само че не съвсем според указанията, защото рядко се случва да не променя някоя рецепта в хода на готвенето. А в блога на Люси може да видите идея за солени лимони.

Конфитюрът:

  • 1,850 кг лимони
  • 2 кг захар 
  • една опаковка гелфикс екстра 2:1 на д-р. Йоткер
Лимоните се измиват добре и се накисват за 2 денонощия в студена вода. Отцеждат се, измиват се пак, покриват се с вода и се варят до омекване. Водата, в която са врели, се запазва, от нея са нужни около 1,750 литра.
Лимоните се почистват от семките, нарязват се на парченца и се слагат в тенджера. Гелфиксът се смесва с 2 с.л. захар и се обърква добре с лимоните и малко от водата. Като кипне, се добавя всичката захар и останалата вода. Може да не слагате всичкото количество вода, това е въпрос на субективно усещане. Трябва да кажа, че не помня дали сипах 1,750 л или 1,5 л. Конфитюрът се оставя да ври като се разбърква отвреме навреме. Проверява се дали е готов по бабешкия начин: една капка от него се капва върху студена чинийка, ако повърхността бързо се стегне и не се разтече много настрани, значи е готов. Врелият конфитюр се насипва в чисти бурканчета, които веднага се обръщат с капачките надолу. Резултатът е леко, меко желе с парченца лимончета, има много силен вкус, така че не е подходящо за ядене с лъжица, но за десерти е незаменимо. 

Ето и приложение - обикновената бисквитена торта има съвсем различен вкус, когато се обогати с това сладко:


Продукти:

  • 1 пакет обикновени бисквити, нека да са "Изгрев", за да подкрепим Победа, а не Нестле.
  • 1 кофичка (400 гр.) заквасена сметана
  • 1 прахче ванилия
  • 4 с.л. захар
  • конфитюр от лимони
  • орехи и кокосови стърготини за поръсване
Редят се бисквитки, сметана, тук-там се слага от лимонивия конфитюр, поръсва се с орехи и кокос и се прибира в хладилник за една нощ. Няма нужда бисквитите да се напояват, защото от сметана омекват достатъчно.


Това е малка тортичка - 6 парчета, които обикновено се изяждат още на закуска. Тавичката е с размери 22-16 см.

3 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте!Конфитюра не може ли да се ползва за филийки,палачинки....конфитюрите принципно са за това,а не да си ги хапваш ей така :)

Анонимен каза...

Здравейте!Конфитюра може ли да се ползва за палачинки,филийки...защото по принцип конфитюрите са за това,а не за ядене просто ей така :)

Петифура каза...

Този конфитюр има прекалено силен и натрапчив вкус и затова го ползвам съвсем по малко в сладкиши. Специално за това го приготвям, както и сладкото от портокалови кори.