Лека и не много сладка торта, лесна за изпълнение.
Продукти за блата:
- 3 яйца (най-добре домашни)
- 3 пълни с.л. смлени орехи
- 3 с.л. захар
- 1 пълна с.л. какао на прах
- 2 с.л. пресято брашно
- настърганата кора от 1/2 портокал
Яйцата се разбиват със захарта - отделно белтъците и отделно жълтъците. Към жълтъците се прибавят орехите, настърганата кора от портокал и пресятото какао. С дървена лопатка се съединяват белтъците с жълтъчната смес. Накрая се поръсва брашното и се бърка леко до поемането му от тестото.
Пече се на 180 градуса за десетина минути (времето за печене зависи от фурната!) във форма с d=24-26 cm.
За крема:
- 3 яйца
- 1 кофичка (400 гр.) заквасена сметана
- 200 мл сладкарска сметана (млчена или растителна)
- захар на вкус (примерно 6 с.л.)
- 1 портокал + настърганата кора от 1/2 портокал
- 1 пакетче желатин
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват с част от захарта. Към тях се добавя заквасената сметана, портокаловата кора и смленият в блендер портокал. Сипва се желатинът, предварително разтопен на водна баня и сместа се прибира в хладилник да стегне леко. Разбива се сладкарската сметана, която е по-добре да бъде млечна, но специално тази рецепта позволява и растителна. Съединява се с желираната смес. Последни се разбиват белтъците с останалата захар и се добавят към крема.
Блатът се поставя във формата, в която е бил печен. Напоява се със сироп, приготвен от 1/2 чаша вода, 1/4 чаша захар и 2.с.л. хубав коняк или ром (аз ползвам метакса). Всичкият крем се изсипва върху него и се заравнява. Тортата се прибира в хладилник да стегне добре (поне 4 часа). Преди поднасяне се украсява с шайби портокал, накиснати в остатъка от захарния сирон. Поръсва се с какао.
2 коментара:
И чудно вкусна!
Вълшебен декември от мен. :)
Вкусна беше наистина, много се хареса :)
Публикуване на коментар