четвъртък, 4 април 2013 г.

Мекици

мекици

Като чуя, че днешните деца били затлъстели заради баниците, пиците и мекиците, просто ми идва да си запуша ушите и да запея "нищо не чух, чорапа си обух...".
Ако и вие сте сериозни хора, които не вярват в подобни налудничави твърдения, си запишете рецептата за мекичките и още в събота ги предложете на децата, обилно поръсени с пудра захар.
  • 500 гр. бяло брашно
  • 2-3 с.л. олио
  • 1 непълна супена лъжица суха мая 
  • 300 мл. вода
  • 1 с.л. захар
Брашното се пресява и се разбърква с маята и захарта. В средата се прави кладенче, където се сипват олиото и водата. Замесва се меко тесто и се прибира в хладилника за през нощта.
На сутринта от втасалото тесто се късат топчета, малко по-големи от орех, раздърпват се с намазнени пръсти и се пускат в сгорещена мазнина. Пържат се в маслена баня, за да не станат мазни.
Изпържените мекички се нареждат върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Сервират се на купчинки, обилно поръсени с пудра захар. Ако нямате пудра захар, можете да си направите сами, като смелите обикновена кристална захар в кафемелачка. Това количество тесто е много, така че ще ви остане и за една-две пици.
И помнете - овесените ядки са вредни, ако се ядат в почивните дни!

Няма коментари: