петък, 15 март 2013 г.

Хляб с квас

квасен хляб
За да си завъдите квас е нужно да разполагате с пълнозърнесто брашно, изворна вода и топличко помещение, а как точно става захващането, може да прочете на много места в нета, например в блога на Слънце и Луна. Аз спазвах съветите на една дама, която от години сама си прави хлябовете и е добра в това, но не описва кулинарните си умения.
Брашно и вода се разбъркват на кашичка, по-гъста от тесто за палачинки и се оставя на топло. Веднъж-дваж на ден се добавят по 2 с.л. брашно и вода, така че консистенцията да се запази. След няколко дни, 4-5 при мен, квасът е готов. Изглежда така:


Сега вече с него може да се замеси хляб. За 500 грама брашно е нужна една чаша квас (150 мл). Към останалото количество квас се добавят 2 с.л. брашно и вода, покрива се със салфетка и се прибира в хладилник докато потрябва пак:


Брашното се изсипва в купа, прави се кладенче, в него се изсипва квасът, малко мазнина и вода, така че да се замеси меко тесто. Тестото се оставя да втасва на топло цяла нощ.
На следващия ден се прехвърля във форма, оставя се да почине още известно време и се пече на 220 градуса ако тестото е по-твърдо или на 180, ако тестото е по-рядко.
Ето 2 хлебчета, омесени с квас:

хляб с квас
Първото е с брашно от лимец и тестото е по-рядко, а второто - от пълнозърнесто пшенично брашно и слънчогледови семки. Второ е по-малко, защото си отклъснах една топка тесто за пица - полезна пица!

Няма коментари: