петък, 19 април 2013 г.

Бадемова торта



За платките:

  • 145 гр. смлени бадеми
  • 2 с.л. брашно
  • бакпулвер на върха на ножа
  • 5 с.л. захар
  • 5 белтъка
Белтъците се разбиват със захарта, но не на сняг. Към тях се добавят последователно бадемите, брашното и бакпулвера, като се бърка с миксер на най-ниската степен.
Върху пекарска хартия се начертават кръгове с диаметър 18 см и сместа се разпределя върху тях по равно. Пекат се на 200 градуса до зачервяване на краищата.

За крема:
  • 2 пълни с.л. царевично нишесте
  • 350 мл. прясно мляко
  • 100 гр. масло на стайна температура
  • 5 с.л. захар
  • 1 пълна с.л. какао

300 мл. мляко се кипват. В друга тенджерка се разбъркват нишестето, какаото и захарта, заедно с 50 мл. мляко и 50 мл. вода. Тази смес се залива с горещото мляко и се връща на котлона, бърка се непрекъснато докато се появи първият мехур. Оттегля се от огъня и се оставя да изстине напълно.
Маслото се разбива с миксер и лъжица по лъжица към него се добавя млечният крем до пълното му усвояване.


Тортата се сглобява като се редуват блат и крем. Украсява се с натрошен шоколад и нарязани на едро бадеми.


Същата торта може да се направи с лешници. 

3 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Това е цяло блаженство за небцето и очите. А бадемовият аромат сигурно е опияняващ. Прекрасна торта.
Поздрави!

Unknown каза...

Бадемите сурови или печени ? Възможно ли е сместа да се раздели за 2 блата само или е рядка ?

Radolsava Yaneva каза...

Да, не си чета блога, Лили :)
Бадемите са сурови, но тук ще кажа и на Гери, че ако иска по-опияняващо бадемово ухание, по-добре е да се запекат малко в тиган.