събота, 23 февруари 2013 г.

Yanevi Design Week 2!

Здравейте отново, приятели и фенове! Поради небивалия интерес към нашите нестандартни и новаторски решения за дома, каквито няма да намерите другаде, направихме второ издание на Yanevi design.
Бързаме да ви представим някои интересни идеи преди да е дошла пролетта, а с нея и пролетното почистване, които премахват (често пъти - завинаги) някои акценти, които трупането през зимата е оформило в дома ни.
И така, започваме, както си му е редът, от антрето.
За да влезете в един дом, трябва да позвъните, което може да е доста досадно за обитателите на дома. Съвременните звънци са шумни, неприятни, често пъти имитират някакви пилци и чучулиги, все звуци, нетърпими за човешкото ухо, които водят до стрес и неврози. Затова ви предлагаме следния
  Заглушител за звънец:


Представлява един най-обикновен найлонов плик, добре омотан и завързан около звънеца. През средата може да укрепите конструкцията с допълнително парче тиксо, което дава 10-години гаранция на съоръжението.

Сигурно не сте забравили елегантната поставка за чадъри, днес ви я представяме отново, само че с коренно различна функция, а именно:

Елегантна поставка за ключове:


Вдигаме поглед нагоре, защото закачалката за палта е много по-високо отколкото очаквате и очите ни неволно попадат върху таблото за бушони, което визуализира думата "бушон", така както изобретателят на бушона някога си я е представял. Днешните копчета, които заменят класическия бушон, ни отдалечават от истината и от израза "да ти бушонирам окото".


Преди да преминем към разходка из стаите, забелязваме нещо, което велосипедистите непременно ще оценят като добра идея и това е
забавната закачалка за ръкавици:


Освен че ви пести място, тя ви напомня, че като се качвате на колелото в студа, не бива да си забравяте ръкавиците. Който си е забравял ръкавиците, знае за какво говоря!

Следващата тема, на която се посвещаваме, е доста обширна и докарва до бяс и най-търпеливата съпруга. Сигурно сами сте се досетили, че става дума за кабелите. Те са много, те са навсякъде, те се преплитат, спъват ни и ни пречат! Затова следващите няколко фотографии илюстрират компактно решение посредством разклонител с много гнезда и крепежни елементи тип свинска опашка.

Кабелите при работния кът:


Кабелите в детската стая:


Кабелите в кухнята:


Кабелите в спалнята:


Тук добре се вижда, че този разклонител, прикрепен в средата на таблата на брачното легло, дава възможност да се включат 3 неща: нощната лампа, зарядното за телефона на мъжа и зарядното за телефона на жената.
Първото нещо за добрата комуникация между съпрузите е ясно поставените граници на твое и мое. При нас това става с маркер и шрифт на кирилица. Ето така:


Тук ясно се вижда, че собствеността върху всеки предмет, в случая разклонител, лесно може да премине у жената, стига семейството да е традиционно и двамата съпрузи да споделят една фамилия, завършваща на 'в'/'ва' ;)
Вече сами сте се убедили, че разклонителят във всяка стая е нещо много удобно и повече никога няма да се щурате с мокра коса и да крещите "къде да си включа сешоара???".
Последният съвет в тази категория е за обезопасяването на празните гнезда, това е важно там, където има малки деца. Представяме ви еко-тапата за контакти:

универсалната костилка от авокадо:

Пасва идеално на стандартно гнездо и се заклещва достатъчно здраво, за да не е по силите на малко дете да я изтръгне.

Някои кабели се включват само понякога, затова за тях трябва да осигурим удобно и лесно достъпно място за съхранение като ето тази 
розова кутия с капак:

На тази снимка се вижда и стройната подредба на оръдията на труда. Прави ви впечатление, че им липсват някои части, но това е само привидно за неориентирания посетител. Всичко си е тук, само че не точно там, където обикновено сте свикнали да го търсите. В крайна сметка всеки трябва да аранжира дома си, така че да му е удобно:


Тези кабели често се изнасят навън, затова са сгънати и прибрани в тази дискретна и стилна чанта:


Приключихме с кабелите и се насочваме към друга тежка тема - темата за малкото пространство и многото вещи. С годините броят на вещите нараства, а мястото си е все същото, затова всяка ниша и всяко пространство трябва да се оползотворят оптимално. 
Това става лесно като натъпквате кутийки в тесните, неизползваеми за друго процепи между мебелите и стените. В миналата публикация ви показахме как това става с китара и лепило, а днес може да видите същия принцип, приложен в кухнята:


Друга, много умна идея е да натъпквате кашони и пликове с кабели, кутийки, парчета от стара техника и въобще всякакви съкровища в празното пространство между гардеробите и тавана. Съгласете се, че там така или иначе нищо не стои, за какво ни е това място ако не го ползваме?
 Поради специфичното местоположение на това пространство, можем да наречем раздела 

"по-близо до небето":



На втората снимка виждате една дизайнерска надстройка, която от една страна ни пести място, а от друга е екологична, защото оползотворява откъртените със сила вратички на секцията, които оформят трите страни на библиотечката и един кашон, който пък оформя дъното. Така разчупваме линията и създаваме модерна стъпаловидна структура на мебелите.
Следва визуализация на пространството в спалнята между гардероба и тавана - място, което е недостъпно за среден на ръст човек, така че ако всички у вас сте ниски, ще ви бъде нужда стълба, от опит ви казвам, че столът не върши работа в случая:


Добре е на тези места да държите вещи, които никога или съвсем рядко ползвате, например ютията. Кой изобщо има време за гладене днес?
В същата категория попада и бебешката кошница, която осигурява обезопасяване в колата. Нея можете да сложите върху стелажа и даже върху кашона, който е върху стелажа:

Ето как:


Важна забележка: поставяйте кошницата на указаното място, само след като сте се убедили, че бебето не е в нея!!!

На практика във всяка стая се обособява място между мебелите и тавана, така че няма нещо, което да не може бъде поместено там. Прехвърляме се в кухнята, където виждаме скромна композиция на чайник върху шкаф:


Наблюдателният зрител забелязва едно пластмасово шише зад чайника и се пита защо ли е там. Сега е моментът да кажем, че високите и труднодостъпни пространства са най-подходящото място за съхранение на опасни химически вещества. В случая пластмасовото шише, което ви дразни очите, съдържа суха натриева основа. Какво обаче съдържа зеленият плик, си остава загадка дори и за мен...
В кухнята мястото никога не е достатъчно. Със следващата система ще ви демонстрираме как да освободите още място. Системата представлява стена на шкаф, за която е прикрепена, посредством две самонарезни рапидки, метална закачалка:


На тази закачалка можете да окачате всякакви торбички. В случая - торбичка с лук, торбичка с боб и торбичка с чесън.
Сам по себе си шкафът също е уникален, защото представлява своебразна
секция "Здраве":



Всеки, който попадне в кухнята на Яневи, за миг се обърква, че се намира в аптеката на Билкознайка.
Докато сме още в кухнята, сърцето на всеки уютен дом, да видим и една чисто декоративна идея. Става дума за полето над мивката, в което неволно попадат очите ви, докато миете чинии. Добре е на това място да окачите тематични или просто релаксиращи пейзажи. Например като тези:


На пръв поглед тази картина прилича на торта, но при по-задълбочено изследване виждаме, че това е керван в пустиня, а в далечината уморените пътници съзират фар край пълноводна река. Другото изображение представлява картичка от роднини или приятели, не че държите особено на тях - просто е на видно място, за им се подмажете като ви идват на гости. И те не държат на вас, просто са искали да ви се изфукат къде са били.

Един интересен и практичен предмет от кухнята е неразливащата се чаша, изобретение с много приложения:

Представлява бурканче от горчица, в чиято капачка е направен малък триъгълен процеп, токова голям, колкото да побере сламка. В тази чаша сипвате айрян за малкото дете, което има навик да мъкне чашите си по стаите и да ги поставя върху нестабилни повърхности или давате коктейли на приятелките си, които бързо се напиват и правят покривките ви на нищо.
Последното нещо, което ще ви покажа от кухнята, това са мултифункционалните ръкавици, които са ситуирани в кухнята, но ползата от тях надскача нейните предели:


На следващата снимка се вижда, че тези кухненски ръкавици много бързосе трансформират в боксови:


Това е добро решение за майките, които отглеждат момчета. Вместо да им се карате и да забранявате да се бият, просто им нахлузвате по един чифт кухненски ръкавици и ги пускате да се забавляват на воля. Тук трябва да отбележим, че за малкото дете е добре да осигурите и някакъв шлем - за всеки случай, войната увлича!
Споменахме децата и съвсем естествено се насочваме към детската стая - ужасно място, където няма ред, а безпорядъкът сам си се прави. Вижте няколко добри идеи за организиране на пространството:
Ученическите раници още с влизането биват захвърляни на пода и подритвани цял ден, но не и ако сте предвидили малки, бюджетни поставки за тях. Поставките могат да бъдат с най-разнообразни весели картинки:


Следват медалите, с тях винаги е трудно - оплитат се, завързват се в стегнати възли, губят се, където и да бъдат поставени, все пречат, но ето как хем са на показ, хем са подредени. Просто са трансформирани в удобна дръжка на шкафчето с учебниците:


Органайзерите за бюро, които продават в магазините никога не са пригодени според специфичните нужди на ученика. Не може всички деца на света да си организират линийките и моливите по един и същ начин, а и не познавам дете, което да си учи на бюрото. Затова дайте на детето си ненужна кутия и малко лепило и вижте как само ще си подрежда всичко:


Тук не се вижда, но въпросният органайзер има самозалепваща се лента, която го прикрепя към всякакви вертикални повърхности.
Оставете детето само да реши как да украси стаята си, за да му е уютно в нея:


И го научете, че трябва да е грижовно към парите си:


Когато детето е малко, за него всичко е високо, затова ви представяме още един проект от кашон, подходящ за деца на 2-3 години:


Това е детско шкафче за книжки, пъзели и моливи. Детето се учи да си подрежда книжките, качество, което ще му помага винаги. Внимавайте да не посегнете на най-ценния кашон на мъжа си, защото той това няма да ви го прости и ще ви го припомня дълго време!!!
Тук може да видите детайл, който включва детска занимателна игра, а именно - кубчета, които в случая служат за подпора:


Следващата снимка изобразява само един възможен паркинг за камиончето:


Културна работа - с двете гуми на бордюра. Бюрдюрът всъщност е многофункционален кът за отмора - виждате го като ниско диванче, а когато се разгърне, представлява легло за гости.
Когато учим, трябва да ни е удобно, когато се храним, трябва да ни е удобно, а ако нямаме специален детски стол, за който пък трябва да имаме и специална детска маса, сами си правим ергономичен стол за нормална маса ето по този начин:


Вижда се, че на детето му е много удобно. Предимството на тази конструкция е, че детето самичко си я сглобява и разглобява според случая.
Какво забелязвате на заден фон? Нещо, което не знаете какво е, но ако дойдете в хола на сем. Яневи, ще можете да го чуете!


Това е специална звукоизолираща материя, която предотвратява гадното кънтене в стаята. Функцията й е тройна, защото осигурява и защита от счупване на декоративното стъкло, както и защита от нахлуваща светлина из коридора. Това подобрение е малко повредено, но където има деца, там има и вреда. Важното е да не ви пука.


Тези дизайнерски пана също са част от акустичното решение на стаята. Разположени са по всичките стени и тавана, по сложна схема, изчислена и реализирана от инж. Янев. Те правят и най-пискливия, неприятен крясък да звучи като нежно погалване в ухото.
Може би мислите, че сме най-тихите съседи на света, но като видите следващата картинка, ще се замислите дали наистина е така:


Този звук ще ви удари като с чук...
Това е и част от охранителната система на жилището, чиято тайна ще издам само частично. С този чук децата обичат да си играят на игри, имитиращи действията на възрастните. Срещу тези игри паната не помагат.
В днешните несигурни дни трябва да се застраховаме на всички нива, затова обърнете специално внимание на следния елемент против кражба:


На пръв поглед това е една обикновена дупка в масата, но всъщност е една много хитра дупка в масата и за да сме по-точни, има още три такива хитри дупки в масата. Когато нещо ви е особено ценно, пробивате и в него 4 дупки и осъществявате сглобка с болтове и хлабави гайки, които ще забавят крадеца. Питай патило.
Да се предпазим от крадци, но и от съседи, които разнасят неприятни миризми. Ето една великолепна идея, която превръща вентилатора в комина в красива готическа розетка. Трябват ви само 2 вида тиксо - хартиено и обикновено:


Друг красив елемент в жилището е нощната лампа с двойно предназначение:


Посредством триангулация на сфера, цветен картон и телбод, сме изобретили подвижен абажур, който лесно се монтира и демонтира. Когато искате да четете, го махате, а когато искате да спите, го връщате. Е, малко трудно се чисти от прах, но никой не е съвършен.
Последната ни спирка, това е банята, където може да се насладите на целебното действие на четката-маясълка:


Така е, плащаме си за удобствата, характерни за обществото ни - седим на меки дивани и високи столове, не се движим достатъчно и като резултат страдаме от различни видове маясъли. Тази четка няма да ви излекува, но поне ще ви донесе кратко облекчение. Не се безпокойте за дезинфекцията - попарва се щателно след всяка употреба, а и си спомнете сухата натриева основа зад чайника!
Накрая предлагаме универсален фон за артистична селф-фотография. Всяка уважаваща себе си вчерашна кифла има във фейсбук снимка в банята, където сама се е снимала с камерката на телефона си. Нещо такова:


За автентичност няма фотошоп!
Това е за днес, довиждане и до нови срещи! И не забравяйте: ако искате да си купите нещо от нас, ние с удоволствие ще ви повикаме такси от нашите партньори ввв.каруца.кон, които ще ви помогнат да извозите новите си придобивки до желаната дестинация.


Няма коментари: