сряда, 13 февруари 2013 г.

Соден хляб с лимец и ръж

Модерно ли е сега да се ядат полезни храни? Модерно е. А най-модерно е да си купиш прескъпи семена от диетичен магазин, да си смелиш сам брашно и да си омесиш хлебец. И аз няма да съм по-назад.
И така: хляб от лимец и ръж. Идеален е, когато не ви се чака да втасва. Не че подобно тесто би втасало кой знае колко ако се замеси с мая :)
  • 100 гр. лимец
  • около 80-100 гр. ръжено брашно с ленено семе
  • 1 яйце
  • около 1/2 кофичка кисело мляко
  • 2-3 с.л. мазнина /олио, зехтин, масло, кой каквото обича/
  • бяло брашно тип 500, колкото да се замеси нелепнещо по ръцете, но все пак - меко тесто
  • 1 ч.л. сода + няколко капки лимонов сок или оцет
Лимецът се смила на брашно в кафемелачка, ако нямате в дома си този чудесен уред, побързайте да се снабдите! Всички брашна се смесват в голяма купа, в средата се чуква яйцето, добавят се мазнината и млякото, поръсва се содата, погасява се с киселината и започвате да бъркате с лъжица от средата към края. Ако е лепкаво, добавяйте малко по малко от бялото брашно.
Пече се в нагорещена на 180 градуса фурна, докато придобие цвят като на снимката - целите се по-скоро в светлите нюанси на кафявото, не в тъмните :)
Горещото хлебче се намазва добре с вода, завива се в пъстра кърпа (с едноцветна няма да ви се получи добре) и се оставя да изстине.


Ако си мислите, че от тази смес може да се получи само глетав комат с противен вкус, много грешите. Хлебчето е чудно меко отвътре и добре набухнало, реже се с лекота на филии, които страшно си вървят с дебел слой масло. Е, има го специфичния вкус на содата, но ако не ви харесва, гледайте да ви захаресва, защото содата дава алкална реакция в организма ви, значи - полезно.

2 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Изглежда страшно вкусно този хлебец.
Поздрави!

Radolsava Yaneva каза...

Toй е много вкусен, но все пак - въпрос на вкус :) Който е ял само бял хляб и в краен случай Добружда, няма да се възхити.