И така: хляб от лимец и ръж. Идеален е, когато не ви се чака да втасва. Не че подобно тесто би втасало кой знае колко ако се замеси с мая :)
- 100 гр. лимец
- около 80-100 гр. ръжено брашно с ленено семе
- 1 яйце
- около 1/2 кофичка кисело мляко
- 2-3 с.л. мазнина /олио, зехтин, масло, кой каквото обича/
- бяло брашно тип 500, колкото да се замеси нелепнещо по ръцете, но все пак - меко тесто
- 1 ч.л. сода + няколко капки лимонов сок или оцет
Пече се в нагорещена на 180 градуса фурна, докато придобие цвят като на снимката - целите се по-скоро в светлите нюанси на кафявото, не в тъмните :)
Горещото хлебче се намазва добре с вода, завива се в пъстра кърпа (с едноцветна няма да ви се получи добре) и се оставя да изстине.
Ако си мислите, че от тази смес може да се получи само глетав комат с противен вкус, много грешите. Хлебчето е чудно меко отвътре и добре набухнало, реже се с лекота на филии, които страшно си вървят с дебел слой масло. Е, има го специфичния вкус на содата, но ако не ви харесва, гледайте да ви захаресва, защото содата дава алкална реакция в организма ви, значи - полезно.
2 коментара:
Изглежда страшно вкусно този хлебец.
Поздрави!
Toй е много вкусен, но все пак - въпрос на вкус :) Който е ял само бял хляб и в краен случай Добружда, няма да се възхити.
Публикуване на коментар