събота, 24 ноември 2012 г.

Шоколадов кекс с глазура

шоколадов кекс с глазура

"Вкусният кекс на Кокина" - под това име е записан в тефтера ми шоколадовият сладкиш, който виждате. Знам рецептата от сестра ми и със сигурност това е най-вкусният кекс на света. Принципно не обичам кексове, но фактът, че този съм го приготвяла много пъти, означава, че наистина си заслужава.
С много шоколад, какао и масло, е подходящ за хладните есенни следобеди, когато човек има нужда от енергия и е склонен да се натъжава.

За тестото:
  • 1 и 1/3 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. горчиво какао на прах
  • 1 и 1/2 ч.ч захар
  • 230 гр. масло
  • 4 яйца
  • 1 бакпулвер
  • 2 прахчета ванилия

За глазурата:
  • 140 гр. кулинарен шоколад
  • 2 с.л. заквасена сметана
  • готварска неподсладена сметана 
шоколадов кекс с глазура

Брашното и какаото се пресяват. Към тях се добавят захарта, ванилията и бакпулверът и всичко се разбърква с лъжица. Маслото се стопява в микровълнова печка. В средата на сухите съставки се прави кладенче, където се изсипва маслото и се чукват яйцата. С тел всичко се разбърква до хомогенност. Тестото се изсипва в тавичка с размери 30/18 см и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, за 30-35 минути.
Шоколадът за глазурата се стопява на слаб котлон, към него се добавя заквасената сметана и после, малко по малко, се долива от течната, докато се получи смес, която лесно може да се нанася с лъжица, но не се разтича. Топлата глазура се нанася върху топлия блат.
Не се прибира в хладилник. 

2 коментара:

Анонимен каза...

Много вкусен сладкиш,който го направи няма да съжалява!

Анонимен каза...

Много вкусен сладкиш,който го направи няма да съжалява!