събота, 1 декември 2012 г.

Смокинова торта

торта със сладко от смокини


За блатa (d=24-26 cm):

  • 7 яйца
  • 6-7 с.л. брашно тип 350
  • 7 с.л. захар
  • 2 прахчета ванилия
  • бакпулвер на върха на ножа
Белтъците за разбиват с 2 с.л. от захарта и се оставят настрана. Жълтъците се разбиват с останалата захар и ванилията до побеляване и увеличаване на обема. С леко бъркане се обединяват белтъците и жълтъците. 
Накрая върху въздушната смес се пресява брашното с бакпулвера, като след всяка лъжица се разбърква с дървена лопатка. Пече се на 170-180 градуса за 45-50 минути. Охлажда се върху решетка и се реже на 3. 

За сиропа:
  • сиропът от едно бурканче сладко от зелени смокини
  • вода
Приготвя се сироп в съотношение 3:1 сироп от смокини : вода. Водата се кипва и с нея се разрежда сиропът от сладкото.

За крема:
  • 800 мл. прясно мляко
  • 3 с.л. нишесте + 2 с.л. брашно
  • 100 мл. вода
  • 10 с.л. захар
  • 170 гр. масло
  • ванилия
Маслото се разбива с част от захарта. Брашното, ванилията и нишестето се разтварят в 100 мл. вода. Млякото се кипва и с него се залива сместа от брашно и нишесте. Бърка се на слаб котлон до появяването на първия мехур. Като се охлади напълно, лъжица по лъжица се прибавя към маслото, при непрекъснато разбиване с миксер, до получаването на гъст и пухкав млечно-маслен крем.

За пълнеж: нарязани зелени смокини от 1 бурканче сладко.

Сглобяване:

Взима се една платка, напоява се със сироп и се намазва с дебел пласт крем. Подреждат се парченца смокини. Захлупва се с втори блат и се процедира по същия начин. Накрая се слага последният блат, който се сиропира от долната страна, торта се намазва отгоре и отстрани тънко с крем. Облепва се с бял шоколад, наситнен в блендер и трохи пандишпан. Украсява се според желанието.

Няма коментари: