петък, 9 август 2013 г.

Меки бананови кексчета

бананов мъфин


Лятото безспорно е любимият сезон на плодовете, но това изглежда не се отнася за бананите, защото все изостават и всеки предпочита резен диня или пъпеш пред един банан. Започват да покафеняват, да омекват и да се смаляват, стават пръхкави, въобще - крайно непривлекателни. Но изпръхналите банани имат един чудесен, дори два чудесни плюса пред зелените - ароматът им е много по-интензивен и не правят тестото глетаво.
Затова записвайте следната много сполучлива рецепта за бананови кексчета:

  • 4 малки презрели банана
  • 1 яйце
  • 1 чаша (150 мл) захар
  • 1/2 пакетче бакпулвер
  • 1 кафеена чашка олио
  • бяло брашно
  • 1 супена лъжица с връх какао
бананов мъфин


Бананите се намачкват с вилица, към тях се добавят олиото, захарта и яйцето, всичко се разбърква. Отгоре се пресява брашното, смесено с какаото и бакпулвера. Брашното е толкова, че да се получи гъсто тесто, което се гребва с лъжицата и се лее от нея на тежки вълни. Разпределя се във формички за мъфини и се пече на 180 градуса до суха клечка. Получават се 13 меки и сочни кексчета със силен вкус на банан и какао, които се разграбват тъй бързо, че едва опазих последното за снимка.

1 коментар:

Гергана Лазарова каза...

Чудесно приложение си им намерила на бананите, чудни и вкусни кексчета.
Поздрави! :)