събота, 8 март 2014 г.

Желирана торта с праскови



Тази лека торта е един от любимите ми десерти и това е така поради няколко причини: прави се много бързо, няма къде сгрешиш, съвсем бюджетна е, а вкусът й е фин и приятен. Единственото неудобство е, че й трябват няколко часа в хладилник, за да стегне желето и всички вкусове да се съединят, така че не е точно десертът, който може да направите, миг преди гостите да почукат на вратата ви.

Продукти за форма с d=22-24 cm:

  • 1 голям пакет обикновени бисквити
  • 1 голяма кофичка (400 гр.) заквасена сметана
  • 160 гр. масло
  • 1 чаша(150 мл)  без един пръст захар
  • 1 буркан компот от белени праскови (или какъвто и да е друг, може и с пресни плодове)
  • 1 пактче желатин 
  • ванилия

Маслото се оставя на стайна температура да омекне и се разбива заедно със захарта. Добавят се сметаната и ванилията и разбиването продължава още малко. В така приготвения крем се добавят бисквитите, предварително начупени на парчета (за по-лесно слагам бисквитите в плик и ги натрошавам с чука за пържоли).
В тортена форма с откопчаващ се ринг се разстила сместа и се заравнява, отгоре се нареждат отцедените праскови и се прибира в хладилника. В това време приготвяме желатина според указанията на опаковката (разтваряме го в 50 мл. вода и го оставяме на водна баня да се стопи) и го добавяме към сока от компота. Изсипваме течността върху тортата, като внимаваме да не попаднат трохи в желето. Прибира се в хладилник докато стегне. 


2 коментара:

Габи каза...

Обичам всички рецепти за лесни торти, а за тази имам всички продукти налични, което си е голям плюс :) Трябва да се пробва!
Хубава вечер!

Петифура каза...

Надявам се, че сте я пробвали вече и резултатът Ви харесва :)