петък, 19 юли 2013 г.

Боза от просо

боза

Жадни ли сте? Или сте гладни?
Няма значение кое от двете, защото бозата е и напитка, и храна, а тази, която направих, има чудесния вкус от едно време и със сигурност няма нито едно Е, защото е направена единствено от просени зръца, захар и вода.
Обичам бозата да е гъста, гладка и не много сладка, затова усилията ми бяха да получа точно това. Ако и вашите предпочитания са същите, тогава запишете следната рецепта:

За закваската:
  • 2 с.л. пълнозърнесто ръжено брашно
  • 1 пълна с.л. захар
  • 1 чаша хладка вода
Ръженото брашно се изпича в сух тиган, като се внимава да не прегори. Слага се в буркан, добавя се захарта и се долива водата. Затваря се със салфетка и ластиче и се оставя на топло за около 12 часа. По миризмата ще познаете кога е готова закваската - има мирис на онази боза, която сме пили като деца.

За бозата:
  • 165 гр. просо (ползвах био, а не за папагалчета)
  • 2,2 литра вода
  • 3/4 ч.ч. захар
  • закваската
Просото се смила добре в кафемелачка и се изпича в суха тенджера с незалепващо дъно. Добавят се захарта и водата. Кипва се и се вари десетина минутки на тих огън, като се разбърква, за да не стане на бучки. Понеже брашното не е много фино, на помощ идва пасаторът. Пасираме до гладкост и оставяме да поизстине. Сега е време да се добави закваската. Разбърква се и се оставя на топло за няколко часа, после се прибира в хладилник за през нощта и на следващия ден е напълно готова за пиене.

боза
Може би съм ви изкушила да си направите боза сами, първо защото от нея може да дадете на децата си да пият, колкото поискат, второ - защото е направена само от просо и захар, а не от нечувани смески и трето - не струва 2,79 за литър. 
Все пак ако ви мързи, елате ми на гости и аз ще ви я продавам по 6 стотинки :)

1 коментар:

Gergana Lazarova каза...

Обезателно ще се възползвам някога, защото и ние много обичаме боза. Чудесно си се справила!
Поздрави! :)