петък, 12 юли 2013 г.

Японски дюнери



Миг преди да нарежа завитите рула на кръгчета, мъжът ми дойде в кухнята и отбеляза "ооо, японски дюнер!"

За да имате 4 японски дюнера ще са ви нужни:
  • 4 кори за суши нори
  • 2 ч.ч. ориз (бисерен)
  • 100 гр. пушена сьомга 
  • 1/4 краставица
  • 1/2 авокадо
  • 3 с.л. оризов оцет + 2 ч.л. захар
  • горчица, джинджифил, соев сос, извара, зехтин (по желание)
  • соев сос и уасаби за сервиране (задължително)
Оризът се накисва за час и нещо, после се измива и се сварява в 2 и 1/3 ч.ч. вода. От 6 степени на котлона, включвам първо на 4, после намалявам на 2 и махам от огъня, когато няма никаква останала вода. 
Когато оризът се поохлади, но е все още топъл, се овкусява с оризовия оцет, в който е разтворена захарта. Може да не трябва цялото количество, оризът трябва леко да се овкуси, но не и да подгизне.
Взима се една кора, поставя се с лъскавото надолу и се застила с ориз. Слага се парче сьомга, авокадо или краставица и се завива стегнато с помощта на бамбукова подложка. Преди да сложа рибата намазвам в лентичка сместа от предпоследната точка, защото така ми харесва повече, но принципно без нея се прави.
С много остър нож рулата се режат на кръгчета, а ако нямате остър нож, подходете като арабите - завивате в хартийка и ядете. 

2 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Чудесно суши се е получило, браво, Мими! А как се чудех какви ли са тези японски дюнери...
Хубава вечер! :)

Петифура каза...

О, благодаря :) Все пак преди да се нарежат, са си дюнери.