събота, 24 август 2013 г.

Рожкови десертчета с фъстъчен крем



Фъстъци с карамел е комбинацията, която се нарежда на първо място в личната ми класация, редом до бадемите с мед и соевия сос със сметана. Сам по себе си фъстъченият крем е толкова прекрасен, че не се нуждае от нищо друго (освен от една голяма лъжица), но все пак ми се искаше да ви го представя в по-интересна форма, затова направих тези малки хапки. Целта е да си направите крем от фъстъци.
  • 200 грама леко запечени и обелени фъстъци + още за поръсване
  • 2/3 консерва дулче де лече (сварено за 3 часа, както си е в консервата, подсладено кондензирано мляко)
  • 100 грама брашно от рожкови
  • 80 грама краве масло
  • 100 грама захар
  • 3-4 с.л. прясно мляко
Фъстъците се смилат в кафемелачка, прехвърлят се в купата на пасатора и се заливат със съвсем малко вряла вода. Пасират се до много гъста, лепкава смес, това е най-трудната част, но не се изкушавайте в никакъв случай да сипвате много вода. Към тази смес се добавя дулче де лечето и  се разбърква добре.
Рожковото брашно, захарта и маслото се слагат на тих огън, бъркат се до хомогенизиране, като се добявят няколко лъжици прясно мляко ако сместа е прекалено гъста. Внимавайте да не прекалите с млякото, защото после няма да стегне, както трябва!
Малка тавичка се застила с хартия за печене, поръсва се с фъстъци. Отгоре на равен пласт се разпределя фъстъченият крем, а върху него - рожковият. Прибира се във фризера за час-два да стегне.

Когато всичко е стегнало добре, се нарязва с остър нож на квадратчета, които вече могат да се държат в хладилник, не е нужно да са във фризер. Разбира се, шоколадовият пласт може да се направи от разтопен на водна баня шоколад, но аз имам цял буркан брашно от рожкови, затова избрах този вариант. 

2 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Ооо, това е прекрасно! Тъкмо хапвах "Сникърс" - пак фъстъци с карамел. Но си мисля, че не може и на малкия пръст да стъпи на твоето предложение. Браво, Мими, чудесна идея и реализация! :)

Петифура каза...

Сникър е единственият десерт в опаковка, който обичам да ям :)