Пазарувах си в един китайски магазин и ненадейно в кошницата ми се оказа един пакет със соя, не че често готвя соя, не че имам дори бегла представа как се готви соя, просто обичам да си взимам неща от рафтовете (и после да се чудя за какво са ми).
Стореното сторено, но все пак нещо трябва да се направи с тази соя и така идеята да се сдобия с домашно тофу започна да ми се вижда най-приемлива от всички възможности, които бяха общо две - тофу или да я сваря и добавям в разни салати и супи.
За 460 грама соево сирене ще трябват:
- 500 гр. соя (аз взех зелена, после разбрах, че жълтата се ползва за сирене)
- 1 лимон
- 1 ч.л. морска сол
- 3-4 литра вода
Не е зле от 500 гр. изходен продукт да получиш пак толкова краен, така че да си направим сами соево сирене не е толкова неблагодарна работа.
Соята се накисва във вода за през нощта. На сутринта се измива и се пасира на гладка каша. Прехвърля се в голяма тенджера (4 литра) и се долива с вода почти до горе, слага се на огъня. Като вземе да се надига пяната, се долива малко студена вода, това се прави още 2 пъти. Когато пяната тръгне да се надига за четвърти път, тенджерата се снема от огъня и се прецежда. От прецедената течност, която хората са нарекли соево мляко, се прави соевото сирене. Соевото мляко се връща на котлона, който вече е изключен, но все още топъл и се пресича със сока от един лимон и 1 ч.л. морска сол. Получават се парцалчета и бистра водица. Всичко се излива в тензух, притиска се с нещо тежко за около час и соевото сирене е готово.
Технологията за направа на тофу прочетох от forum.kulinar.bg.
А сега една рецепта за тофу - все пак някак трябва да се изяде това тофу, което сме направили!
Продукти за маринатата:
А сега една рецепта за тофу - все пак някак трябва да се изяде това тофу, което сме направили!
Мариновано тофу на скара:
Продукти за маринатата:
- 1 ч.л. мед
- 2-3 с.л. соев сос
- 1 ч.л. дижонска горчица
- 2-3 с.л. вода
- 2 с.л. зехтин
- 1 смачкана скилидка чесън
Всичко се смесва добре. Приготвеното тофу се нарязва на парчета и се оставя да престои в маринатата една нощ, може и по-дълго. Грил тиган се сгорещява и парчетата тофу се изпичат кратко от двете страни.
Още рецепти с тофу и други интересни статии можете да прочете в блога на Яна Шишкова Всичко за Китай.
7 коментара:
Не съм особен фен на соевото сирене, но твоето изглежда чудесно и със сигурност е по-хубаво от предлаганото в магазина.
Хубав ден! :)
Сега седи в хладилника да се маринова хубаво и ще го изпека в тиган, само така наистина няма никакъв вкус.
Аз пък съм голяма фенка на соевото сирене и отдавна искам да си направя сама. Тази рецепта изглежда успешна и лесна, но имам няколко уточняващи въпроса.
Колко вода се налива в тенджерата - 3 литра?
Колко точно означава да се долее малко вода - чаша?
През колко ситна цедка се прецежда млякото? Тензух?
Какво трябва да се прецеди - люспичките от соята или и други по-плътни частици?
Извинявам се, че така любопитно питам, но ще съм наистина благодарна (ако имате време и възможност) да ми отговорите :)
Ани,
1. Наливаш около 3 литра, това е горе-долу, може повече ако тенджерата е по-голяма.
2. Доливаш 3 пъти по 1/2 чаша вода
3.Тензух или по-голяма марля
4.Има 2 прецеждания - първо прецеждаш люспичките (които изхвърляш или ползваш за мусака и кюфтета), за да остане само течността - соевото мляко. После, след пресичането с лимона, прецеждаш пак - тук вече останалото в тензуха се пази,то е тофуто, хвърля се течността.
Много, много благодаря!
Ще пробвам в най-скоро време, веднага след като за рождения ми ден другата седмица пробвам тортата с крем карамел :)
Чудесен и много полезен блог, поздравления и благодаря!
Щом си фен на соевото сирене, ще редактирам специално за теб публикацията и ще пусна рецепта за тофу на скара. Има я и в броя от 1 авг на goodfood.
Супер! Много благодаря, изглежда наистина вкусно.
Публикуване на коментар