Жадни ли сте? Или сте гладни?
Няма значение кое от двете, защото бозата е и напитка, и храна, а тази, която направих, има чудесния вкус от едно време и със сигурност няма нито едно Е, защото е направена единствено от просени зръца, захар и вода.
Обичам бозата да е гъста, гладка и не много сладка, затова усилията ми бяха да получа точно това. Ако и вашите предпочитания са същите, тогава запишете следната рецепта:
За закваската:
- 2 с.л. пълнозърнесто ръжено брашно
- 1 пълна с.л. захар
- 1 чаша хладка вода
Ръженото брашно се изпича в сух тиган, като се внимава да не прегори. Слага се в буркан, добавя се захарта и се долива водата. Затваря се със салфетка и ластиче и се оставя на топло за около 12 часа. По миризмата ще познаете кога е готова закваската - има мирис на онази боза, която сме пили като деца.
За бозата:
- 165 гр. просо (ползвах био, а не за папагалчета)
- 2,2 литра вода
- 3/4 ч.ч. захар
- закваската
Може би съм ви изкушила да си направите боза сами, първо защото от нея може да дадете на децата си да пият, колкото поискат, второ - защото е направена само от просо и захар, а не от нечувани смески и трето - не струва 2,79 за литър.
Все пак ако ви мързи, елате ми на гости и аз ще ви я продавам по 6 стотинки :)
1 коментар:
Обезателно ще се възползвам някога, защото и ние много обичаме боза. Чудесно си се справила!
Поздрави! :)
Публикуване на коментар