Няма нужда да представям тортата от снимката, само ще кажа, че една торта е вкусна, когато не се пести от продуктите, но и не се прекалява със захарта. Една роднина все се чудеше защо тортите на майка ми стават вкусни, а нейните не. Един ден поиска рецептата и майка ми започна да диктува:
- 10 яйца...
- Аааа, как 10, много е! Аз слагам 3!
- Като слагаш 3, няма да имаш торта, а кекс :)
Моите торти са вкусни и ги харесват дори хората, които не обичат сладко, защото са с идеално балансиран вкус - сочни и добре намазани с крем - колкото е блатът, толкова е и кремът отгоре. Тази торта е с много шоколад, а деликатният портокалов вкус я прави толкова изискана, че спокойно може да се предложи и на най-претенциозните гости.
За блата:
- 7 яйца
- 7 с.л. захар
- 4 пълни с.л. брашно
- 2 пълни с.л. какао на прах (ползвам Ион)
- 3 с.л. инстантно кафе
- 1/3 ч.л. бакпулвер
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Белтъците се разбиват на сняг с половината захар, а с другата половина - жълтъците на гъст крем, към който се добавя и инстантното кафе. Двете смеси се обединяват с леко бъркане с дървена лопатка. Лъжица по лъжица се добавят какаото и пресятото брашно с бакпулвера. След всяка лъжица се бърка много внимателно с лопатката, за да не спадне сместа.
Пече се във форма с диаметър 26 см на 180 градуса.
Като изстине, се разрязва на 3 с остър нож.
За крема:
- 500 мл. сладкарска сметана (ползвам подсладена Мегле или Президент + 4 с.л. захар)
- 300 гр. натурален шоколад (ползвам с 52% какао)
Сметаната и натрошеният шоколад се слагат на слаб огън, докато сместа стане хомогенна. Оставя се да се охлади и се разбива с миксер за кратко.
За сиропа:
- 1 чаша вода
- 1/2 чаша захар
- 3 капки ванилия
Водата се кипва заедно със захарта. Като се оттегли от огъня, се добавя ванилията и се оставя да се охлади до стайна температура.
За намазване на блатовете:
- 3 пълни с.л. сладко от портокалови кори
- малко гореща вода
Сладкото се залива със съвсем малко гореща вода и се пасира добре до гъст крем.
За глазурата:
- 100 гр. натурален шоколад
- 80 гр. масло
Шоколадът се стопява на бавен огън, добавя се маслото, нарязано на парченца и се разбърква.
Сглобяване:
Взима се първата платка и се поставя върху решетка, сиропира се добре с хладък сироп, после се намазва с портокаловата смес и накрая - с шоколадовия крем. Така се процедира и с другите два блата. Цялата торта се намазва отгоре и отстрани с крем и се залива с глазурата. Украсата е произволна, в случая - нарязан шоколад, орехи и сушени червени боровинки.
Като глазурата стегне, тортата се премества върху поднос и се прибира в хладилник за през нощта. Питали са ме дали сладкото от портокалови кори може да се замени с нещо друго. Може, но тогава и тортата става друга, така че зимата си направете едно две бурканчета сладко, да си имате за торти.
2 коментара:
Любимото ми съчетание- шоколад и портокал!Няма как да не си поискам допълнително парче!Поздрави!
И аз бих искала второ, но като е за празник, има само по едно за всеки :)
Публикуване на коментар