За блатa (d=24-26 cm):
- 7 яйца
- 6-7 с.л. брашно тип 350
- 7 с.л. захар
- 2 прахчета ванилия
- бакпулвер на върха на ножа
Белтъците за разбиват с 2 с.л. от захарта и се оставят настрана. Жълтъците се разбиват с останалата захар и ванилията до побеляване и увеличаване на обема. С леко бъркане се обединяват белтъците и жълтъците.
Накрая върху въздушната смес се пресява брашното с бакпулвера, като след всяка лъжица се разбърква с дървена лопатка. Пече се на 170-180 градуса за 45-50 минути. Охлажда се върху решетка и се реже на 3.
За сиропа:
- сиропът от едно бурканче сладко от зелени смокини
- вода
Приготвя се сироп в съотношение 3:1 сироп от смокини : вода. Водата се кипва и с нея се разрежда сиропът от сладкото.
За крема:
- 800 мл. прясно мляко
- 3 с.л. нишесте + 2 с.л. брашно
- 100 мл. вода
- 10 с.л. захар
- 170 гр. масло
- ванилия
Маслото се разбива с част от захарта. Брашното, ванилията и нишестето се разтварят в 100 мл. вода. Млякото се кипва и с него се залива сместа от брашно и нишесте. Бърка се на слаб котлон до появяването на първия мехур. Като се охлади напълно, лъжица по лъжица се прибавя към маслото, при непрекъснато разбиване с миксер, до получаването на гъст и пухкав млечно-маслен крем.
За пълнеж: нарязани зелени смокини от 1 бурканче сладко.
Сглобяване:
Взима се една платка, напоява се със сироп и се намазва с дебел пласт крем. Подреждат се парченца смокини. Захлупва се с втори блат и се процедира по същия начин. Накрая се слага последният блат, който се сиропира от долната страна, торта се намазва отгоре и отстрани тънко с крем. Облепва се с бял шоколад, наситнен в блендер и трохи пандишпан. Украсява се според желанието.
Няма коментари:
Публикуване на коментар