Тази лека торта е един от любимите ми десерти и това е така поради няколко причини: прави се много бързо, няма къде сгрешиш, съвсем бюджетна е, а вкусът й е фин и приятен. Единственото неудобство е, че й трябват няколко часа в хладилник, за да стегне желето и всички вкусове да се съединят, така че не е точно десертът, който може да направите, миг преди гостите да почукат на вратата ви.
Продукти за форма с d=22-24 cm:
- 1 голям пакет обикновени бисквити
- 1 голяма кофичка (400 гр.) заквасена сметана
- 160 гр. масло
- 1 чаша(150 мл) без един пръст захар
- 1 буркан компот от белени праскови (или какъвто и да е друг, може и с пресни плодове)
- 1 пактче желатин
- ванилия
Маслото се оставя на стайна температура да омекне и се разбива заедно със захарта. Добавят се сметаната и ванилията и разбиването продължава още малко. В така приготвения крем се добавят бисквитите, предварително начупени на парчета (за по-лесно слагам бисквитите в плик и ги натрошавам с чука за пържоли).
В тортена форма с откопчаващ се ринг се разстила сместа и се заравнява, отгоре се нареждат отцедените праскови и се прибира в хладилника. В това време приготвяме желатина според указанията на опаковката (разтваряме го в 50 мл. вода и го оставяме на водна баня да се стопи) и го добавяме към сока от компота. Изсипваме течността върху тортата, като внимаваме да не попаднат трохи в желето. Прибира се в хладилник докато стегне.
2 коментара:
Обичам всички рецепти за лесни торти, а за тази имам всички продукти налични, което си е голям плюс :) Трябва да се пробва!
Хубава вечер!
Надявам се, че сте я пробвали вече и резултатът Ви харесва :)
Публикуване на коментар