вторник, 1 октомври 2013 г.

Кетчуп


Кетчупът е едно от най-вкусните състояния на онези продълговати доматчета с дебела люспа, които се продават по 60 ст. на женския пазар. Освен това е любимото допълнение съм картофки и всякакви произведения от кайма. Вкъщи често ме карат да купувам кетчуп и аз купувам, въпреки че не ми се струва особено умно да плащам за вода, нишесте, малко боя и цял ред, започващ с буквата Е. Но доматчетата на пазара ми нашепнаха, че от тях би станал превъзходен кетчуп, така че взех 1 кило да пробвам.

За 4 малки бурканчета кетчуп:

  • 1 кг. месести продълговати доматчета, така наречените домати тип "Рома"
  • няколко зърна бахар
  • 2-3 бр. карамфилчета
  • 1-2 броя дафинов лист
  • 1 ч.л. чубрица (пълна)
  • 1 ч.л. сол (непълна)
  • 2-3 с.л. захар 
Доматчетата се нарязват на половинки или четвъртинки и се слагат на котлона в тенджера с незалепващо дъно, заедно с ароматните подправки, докато водата се изпари. Когато това стане, бахарът, дафиновият лист и карамфилчетата се изваждат или поне тези от тях, които успеете да намерите. Всичко се пасира добре и се добавят захар и сол на вкус. 


Въпреки пасирането, остават малко фини люспи, така че ако искате съвсем гладка коонсистенция, прекарайте сместа през сито, после пресипете кетчупа в бурканчета и стерилизирайте за 10 минути. 
Полученият продукт е с чудесна гъстота, няма никаква нужда да се добавя нишесте. Разбира се, различава се от купения кетчуп, защото все пак сме ползвали домати за направата му и това се усеща във вкуса. Начините на употреба са неограничени - поднесен в чашка, заедно с пържени картофки или върху принцесите и омлета за закуска. Най-хубавото е, че от него може да давате на децата, колкото поискат, без да се притеснявате, че ще им се повредят панкреасчетата. Така че бързайте, докато още има доматчета на пазара и си направете кетчуп сами!


Няма коментари: