"За киселото мляко, защото йогуртът е ако!" си пеех през целия ден, докато се занимавах с направата на продукти от прясно мляко.
Не си спомням чия е тази песен, но тъкмо тя идеално приляга на публикацията ми.
Знаете, че който пие мляко, става голям и силен. И има здрави зъбки. Това е така и не се е променило от наше време, въпреки че разни налудничави идеи за вредата от млякото са намерили своето местенце в нета, а също и своите почитатели. Киселото мляко и саламуреното сирене са традиционни за нашите земи, така че няма спор - за българчетата те са полезни.
Най-трудно е да си намерим мляко, защото онази хомогенизирана помия в картонените кутии е малко далеч от идеята за полезното мляко.
- Какви са тези жълти парцалчета в млякото, мамо?
- Това е каймак.
- За първи път виждам каймак...
Сигурно много други деца също не са виждали каймак и няма да видят ако винаги пият мляко от кутия.
След като се свари, прясното мляко се оставя да поизстине, сипва се в бурканчета и се подквасва. Оставя се във фурната на 40 градуса за няколко часа. В това време бактериите са свършили своето добро дело и са направили прелестно кисело мляко с гъста конситенция и 1,5 см. каймак.
Полученото мляко не е прекалено кисело, не е на гнусни бучици и не се разваля бързо, напук на твърденията за домашното мляко. Поне една седмица може да си мирува в хладилника, без дори да му хрумне да прокисва.
А гребнато с лъжичка, си седи на купчинка, а не се проточва като гъста лига, както става, когато загребем от някой нов и много полезен йогурт, обогатен с фибри и други неща, които помагат срещу запек.
Друга част от млякото оставих за експеримент, наречен "сирене". Разбира се, не ми е хрумнало да правя саламурено сирене, което да чакам 45 дни да зрее, а прясно и безсолно, съобразено изцяло със собствения ми вкус и с доматите с босилек.
Млякото се затопля, но не завира, към него се добавя лъжица кисело мляко, смесена със сирищна мая.
Заслужава си човек да похарчи половин ден, за да има 17 бурканчета кисело мляко, 1/2 кг. прясно сирене и чаша извара.
Малкият ми син знае, че когато си изяжда попарата (а истинската попара има каймак), кравичката, която е дала млякото, се усмихва. Ако вие не се усмихвате, си яжте овесените ядки с мляко от други ядки, или пък яжте само ядки ;)
3 коментара:
Полезно, вкусно, българско! Това мога да кажа. Чудесно е!
Поздрави и хубава вечер от мен! :)
Благодаря, Гери, поздрави и на теб :)
Какво е количеството прясно мляко?
Публикуване на коментар