За белите:
- 130 гр. брашно тип 500
- 50 гр. царевично нишесте
- 200 мл. прясно мляко
- 1 яйце
- 1 ч.л. бакпулвер
- 120 гр. захар
- 50 мл. олио
- 2 капки лимонова есенция
За шоколадовите:
- 125 гр. брашно тип 350
- 35 гр. какао
- 125 мл. прясно мляко
- 75 мл. прясно сварено кафе
- 50-60 мл. олио
- 1 яйце
- 1 ч.л. бакпулвер
- 150 гр. захар
Приготвяне: Брашното се пресява заедно с бакпулвера и какаото (нишестето). Сухите съставки се смесват в купа и се разбъркват. В друг съд леко се разбива яйцето, заедно с мазнината, прясното мляко и кафето (есенцията). Течните и сухите съставки се обединяват с бъркане с тел на ръка.
Силиконови формички се пълнят до 2/3 от височината с тесто и се пекат на 180 градуса до почти суха клечка (да остават една-две трошички).
Белите стават дунапренови и меки, а шоколадовите - сочни и още по-меки. Отделят се още топли от формичките, като покрай стените се минава с нож, за да не се счупят през средата.
Поради любовта ми към какаото и кафето, намирам шоколадовите за много по-вкусни, но със сигурност любителите на леките десерти ще харесат повече белите.
Получиха се 12 броя шоколадови и 11 броя бели кексчета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар