Знаете ли костенурчето Франклин? Неговият най-любим десерт е боровинковият пай с мухи, а мама Костенурка е ненадмината в приготвянето му.
Историите за Франклин са илюстрирани с много красиви картинки и още след първата прочетена книжка, на големия ми син, който тогава беше още малък, му се дояде пай като на Франклин. Точно същия, само без мухите.
Десертите с плодове никак не са ми любими, с малки изключения (а именно - ягоди, череши, ананас и сушените) и смятам, че със слагането на плодове в десерта само се похабяват продуктите. Разните там пайове, плодови пити и галети винаги съм ги подминавала с презрение.
Но заради детето, което от години иска пай като на Франклин, рекох си да направя нещо най-накрая. Нито една рецепта от изчетените не ми хареса, затова се спрях на класическо маслено тесто, а пълнежът реших да измисля в процеса на готвене. Само тесто с плодове е несериозна работа, не ми звучи добре, затова реших да обогатя десерта с дебел слой млечен крем.
Рецептата:
За масленото тесто:
- 240 гр. брашно
- 120 гр. масло (маргарин)
- 3 с.л. студена вода
- 2 с.л. захар
- голяма щипка сол
Брашното се пресява, разбърква се със захарта и солта. Маслото се нарязва на малки парченца и с ръце бързо-бързо се размесва с брашното до получаването на трохи. Към края се добавят трите лъжици вода и се оформя топка, която се прибира в хладилника.
В това време приготвяме плодовата плънка.
За убийствения конфитюр от ябълки:
- 4 големи, зрели ябълки
- сокът от един лимон
- 1 ч.ч. захар
- голяма шепа стафиди
- 2 с.л. метакса
- 1/3 ч.л. канела
- 1 с.л. сладко от портокалови кори (ако нямате, сменете с кандирани портокалови или лимонови кори)
Ябълките се обелват и почистват, нарязват се на кубчета и заедно с лимоновия сок, захарта и стафидите се слагат да врят:
Разбърква се отвреме навреме, но не непрекъснато. Като се посгъсти, а ябълките омекнат, се добавят алкохолът, портокаловите кори и канелата. Оставя се да ври още малко. Готовият конфитюр има толкова фин вкус, толкова е приятен на консистенция и аромат, че дори да не направите пая, непременно си направете няколко бурканчета от него за палачинки!
За млечния крем:
- 400 мл. прясно мляко
- 2 с.л. брашно
- 1 с.л. грис
- 2 яйца
- 5 с.л. захар
- ванилия
Яйцата, захарта, брашното, грисът и ванилията се разбъркват добре с малко от млякото. Другото мляко се слага да заври. Когато това стане, врялото мляко се прибавя на тънка струйка към яйчено-брашнената смес и всичко се слага на слаб огън до появата на първия мехур. Бърка се непрестанно с тел на ръка:
Тестото се изважда от хладилника и се разделя на 2. Едната половина се разточва на кора с диаметър 22 см и се постила на дъното на форма със същия диаметър. Другата половина се разделя на две части, като едната е по-голяма и с нея се облича стената на формата, а другата трябва да остане за украса отгоре. Ето облечената форма:
С маслено тесто се работи изключително лесно, така че това упражнение не е сложна задача. Тестото се надупчва с вилица и формата се слага в сгорещена на 190-200 градуса фурна за 10 минути.
Изважда се и на дъното се изсипва всичкият крем:
Заравнява се и отгоре се изсипва цялото сладко от ябълки:
Oстаналото тесто се разточва, нарязва се на тънки ленти и се прави решетката на пая. На мен не ми се получи особено добре и си признавам, че само заради картинките в книжките за Франклин направих решетка. По-добре щеше да бъде тестото да се настърже на едро ренде и да се поръси върху сладкиша. А още по-добре би било да се поръси с орехи.
Пече се на 190-200 градуса до леко порозовяване на краищата:
По-добре е да се изчака да изстине малко и тогава да се нареже, за да стоят парчетата стабилни, макар опитите да показват, че и горещият пай се реже прилично и се яде бързо.
Получи се десерт с много завършен и балансиран вкус, който е вкусен и топъл, и студен, а конфитюрът от ябълки сам по себе си е истинска находка и със сигурност ще сваря няколко буркачета за зимата.
2 коментара:
Докато четох първото изречение очкавах в пая да има мухи
Оригиналната рецепта е именно с мухи, но тук за удобство, съм ги заменила със стафиди. Всякакви експерименти са желателни!
Публикуване на коментар