неделя, 12 май 2013 г.

Сметанова торта с ананас


Следната рецепта е за любителите на леките сладкиши с нежен вкус и малко продукти. Както много пъти съм казвала, простите неща са най-вкусни и не е нужно да похарчиш половин царство, за да се сдобиеш с чудесна торта, от която всеки ще си поиска и второ парче.

За блат с диаметър 20-22 см:
  • 6 яйца
  • 6 с.л. брашно
  • 6 с.л. захар
  • 1/3 ч.л. бакпулвер
  • 1 пак. ванилена захар
От посочените продукти се изпича пандишпан по тази технология и се реже на 3 платки.



За пълнежа:

  • Парченцата ананас, които се съдържат в една голяма консерва компот
  • 350 мл. течна млечна сметана (растителната ще скапе резултата, не си и помисляйте)
  • 1/2 пак. желатин
  • 3 яйца
  • 100 гр. бял шоколад
  • захар на вкус
2/3 от парченцата ананас се отцеждат добре и се пасират на пюре. Полученото пюре трябва да бъде 300 мл. Желатинът се накисва в 3-4 с.л. компот от ананас и се оставя на водна баня да се разтопи.
Разделят се жълтъците от белтъците. Белтъците се разбиват на сняг с малко захар и с още малко захар се разбиват жълтъците, докато си увеличат обема, побелеят и се сгъстят. Белият шоколад се разтопява на ниска температура, добавя се при жълтъците и се разбива отново. При тази смес се прибавя първо пюрето от ананас, а после и желатинът. Всичко се разбърква с тел на ръка. Оставя се в хладилник докато леко се желира. Млечната сметана се разбива със захар на вкус до меки връхчета. Към анансовата смес с леко бъркане с дървена лопатка се добавя разбитата сметана и последно - разбитите на сняг белтъци. Прибира се в хладилник да стегне още малко. Получава се лек и пухкав мус, много е приятен и може да се предложи като самостоятелен десерт.


Изстинатите блатове се сиропират добре с компота от ананас. Тортата се подрежда във формата, в която е печен блата. Слага се първият блат, отгоре се подреждат парченца ананас и се покриват с половината крем. Слага се втори блат, пак парченца ананас и останалият крем. Последният блат се сиропира от долната страна и се нарязва на 12 парчета, които се подреждат най-отгоре. Тортата се затваря под капак или се увива във фолио и остава в хладилника поне 5-6 часа. Преди сервиране се поръсва с пудра захар, смесена с 1 пакетче ванилена.

1 коментар:

Gergana Lazarova каза...

Тортата е прекрасна и много вкусна. И аз съм "за" простичките неща, подкрепям с две ръце.
Поздрави!